Bulantı ve kusma şikâyet olan gebeler neler yapmalı?

Diyet değişiklikleri yapılmalı;

Yemekler ve atıştırmalıklar;

Bulantıyı şiddetlendirebilecek boş bir mideden kaçınmak için açlık hissetmeden önce veya hisseder hissetmez yemek yiyin. Sabah yataktan kalkmadan önce bir atıştırmalık ve gece boyunca atıştırmalıklar da yararlı olabilir (örneğin, gece tuvalete kalkmadan önce alınan fıstık ezmeli veya peynirli krakerler). Protein içeren gıdaların bulantıyı önleme olasılığı, tek başına karbonhidratlara kıyasla daha yüksektir. Öğün atlamayın.

Bazı hastalarda bulantıyı şiddetlendirebilen mide şişkinliğini önlemek için öğünleri ve atıştırmalıkları yavaşça ve her bir ila iki saatte bir az miktarda tüketin. Ağzı suyla çalkalamak, dişleri fırçalamak veya nane şekeri emmek yemek sonrası mide bulantısını azaltabilir.

Hangi yiyecekleri en iyi tolere ettiğinizi belirleyin ve bu yiyecekleri tüketmeye çalışın. Bazı hastalara yardımcı olan diyet manipülasyonları arasında kahve ve baharatlı, kokulu, yüksek yağlı, asidik veya çok tatlı yiyecekleri ortadan kaldırmak ve bunun yerine protein ağırlıklı, yumuşak, az yağlı, kuru ve/veya tuzlu atıştırmalıklar / yemekler tüketmek (örneğin, fındık, kraker, kraker, mısır gevreği, tost, pirinç) yer alır.

Genel popülasyonda, mide boşalmasının gecikmesine (gastroparezi) bağlı bulantı, mide tarafından daha kolay boşaltıldıkları için az yağlı yiyecekler, çözünür lif ve sıvılardan (örneğin, blenderize edilmiş yiyecekler) oluşan bir diyetle iyileşir.

Sıvılar;

Mide dolgunluğu hissini en aza indirmek için katı gıdalardan en az 30 dakika önce veya sonra sıvı tüketin.

Soğuk (veya kısmen donmuş), berrak ve karbonatlı veya ekşi sıvılar seçin. Buzlu şeker ve zencefilli gazoz genellikle iyi tolere edilir. Ancak bazı hastalar gazlı içecekleri tolere edemez çünkü karbondioksit salınımı gastrik distansiyona neden olabilir ve semptomları şiddetlendirebilir. Bazı hastalar limon, nane veya nane çayı gibi aromatik sıvıları daha tolere edilebilir ve bulantıyı azaltmada yardımcı bulur.

Sıvıları az miktarda tüketin; pipet veya çok küçük bir bardak kullanmak bazen yardımcı olur. Tolere edilebiliyorsa, hem sıvıları hem de elektrolitleri yerine koymak için küçük miktarlarda elektrolit yerine geçen spor içecekleri kullanılabilir.

Tetikleyicilerden kaçınma;

Çevresel tetikleyicilerden kaçınmak, diyet değişiklikleri ile birlikte bulantı-kusma semptomlarını azaltmak için önemli bir müdahaledir.

Bazı tetikleyicilere örnek olarak havasız odalar, kokular (örn. parfüm, kimyasallar, yiyecek, duman), ısı, nem, gürültü ve görsel veya fiziksel hareket (örn. titreyen ışıklar, araba kullanma) verilebilir. Yemekten hemen sonra uzanmak ve sol tarafa yatmak potansiyel olarak ağırlaştırıcı faktörlerdir çünkü bu eylemler mide boşalmasını geciktirebilir. Hızla pozisyon değiştirmek ve yeterince dinlenmemek/uyumamak da semptomları kötüleştirebilir.

Soğuk katı gıdalar sıcak katı gıdalara göre daha tolere edilebilir olma eğilimindedir çünkü daha az kokuya sahiptirler ve daha az hazırlık süresi gerektirirler (yani, hastalar kendi yemeklerini hazırlıyorlarsa tetikleyiciye daha kısa süre maruz kalırlar).

Yemekten sonra dişleri fırçalamak, tükürüğü tükürmek ve ağzı sık sık çalkalamak yardımcı olabilir. Farklı bir diş macununa geçmek, güçlü aromalı diş macununun tetikleyici olduğu kişilere yardımcı olabilir.

Doğum öncesi vitaminleri yemekle birlikte/ yemekten sonra ve özellikle yatmadan önce bir atıştırmalıkla veya sabah kahvaltıdan sonra almak faydalı olabilir. Bazı hastalar çiğnenebilir prenatal vitaminleri tablet veya kapsüllerden daha tolere edilebilir bulmaktadır. Demir mide tahrişine neden olduğundan ve bulantı ve kusmayı tetikleyebileceğinden, semptomlar düzelene kadar demir içeren prenatal vitaminlerden / takviyelerden kaçınılmalıdır. Doğum öncesi vitaminler kesilirse, doğum öncesi vitaminler tekrar tolere edilene kadar, özellikle ilk trimester boyunca folik asit (günde 400 ila 800 mcg) içeren bir takviye önerilir.

Gebelik ile ilgili bilmeniz gerekenler!

Gebelik süreci yaklaşık 40 hafta süren saçınızdan tırnağınıza sayısız değişiklikler yapan harika bir süreçtir. Bu süreçte bilmeniz gerekenler aşağıda özetlenmiştir. Bu süreci size yardımcı olacak, detaylı olarak bilgilendirecek, deneyimli, problem çıktığında size en güncel tanı ve tedaviyi sunabilecek imkânlara ve tecrübeye sahip, her an ulaşabileceğiniz bir kadın doğum uzmanı ile birlikte geçirmeniz sizin ve bebeğinizin sağlığı için hayati önemlidir.

 

 

 

 

Tekrarlayan düşükler

tekrardusukTekrarlayan düşükler nedir?

 

 

 

 

 

 

Düşükler

Düşük nedir?

 









Amniyosentez nedir?

amniyosentezAmniyosentez nedir?

 

 

 

 

 

Ağrısız doğum-Bölgesel uyuşturma (Spinal ve Epidural)

epiduralmainAğrısız doğum-Bölgesel uyuşturma (Spinal ve Epidural)

 

 

 

 

Doğum öncesi ve sonrası neler yapılmalı?

Sağlıklı bir gebelik süreci geçirdiniz ve artık işin sonuna geldiniz. Bebeğiniz ile buluşma vakti geldi. Doğum öncesi ve sonrası yapmanız gerekenler aşağıda özetlenmiştir.

 

 

 

 

Normal doğum mu? Sezaryen mi?

birthNormal doğum mu? Sezaryen mi?

 

 

 

 

 

 

Gebelik takibinde bilinmesi gerekenler!

Gebelik takibinde bilinmesi gerekenler!
İnsan hayatında belki de en güzel şey sağlıklı bir bebek sahibi olmaktır. Bunun da ilk aşaması sağlıklı bir gebelik geçirmektir.

 






Down Sendromlu bebeğin anne kanından tespit edilmesi

Down Sendromlu bebeğin anne kanından tespit edilmesi

“Noninvasive Prenatal Testing for Fetal Aneuploidy” isimli test hamile bir kadının kanında serbest olarak dolaşan bebeğin DNA’sının tespit edilmesi ve incelenmesi ile bebeğin Down Sendromlu olup olmadığının tespit edilmesidir.