Histeroskopi nedir?

Histeroskopi nedir?
Modern jinekolojik uygulamalarda histeroskopi kendisine sarsılmaz bir yer bulmuş olup, bir çok patolojinin tanı ve tedavisinde kullanılmaktadır. Enerji modaliteleri ve histeroskop teknolojilerindeki gelişmeler ile birlikte histeroskopinin kullanımı artacaktır.

 

 

 

Histeroskopi nedir?

Histeroskopi bir teleskop, ışık kaynağı ve bir kamera yardımı ile vajinanın, rahim kanalının ve rahim içinin incelenmesidir. Tanı amaçlı kullanılabilmesinin yanında bazı durumların tedavisinde de histeroskopi kullanılabilir.

Kullanıldığı alanlar:

Tanısal amaçlı (kısırlık kapsamında embriyonun tutunacağı bölgenin incelenmesi, düzensiz kanamada tanı ve tedavi amaçlı, menopoz sonrası kanamada tanı ve tedavi amaçlı)

Rahim için poliplerin çıkarılması

Rahim ağzı poliplerinin çıkarılması

Rahim içi perdenin kesilmesi

Rahim içi yapışıklıkların açılması

Aşırı, tedaviye dirençli kanamalarda rahim içinin dağlanması

Rahim içi miyomların çıkarılması (Miyomun %50’den fazlası rahim içerisinde olmalıdır)

Kalıcı olarak kısırlaştırma (ESSURE)

Önemli uyarı:

Günümüze histeroskopi hemen hemen her merkezde bulunmaktadır. Kanaması olan, 35 yaş üstündeki hastalarda rahim içerisinden doku örneklemesi (kürtaj) yapmak gereklidir. Körlemesine yapılan kürtajlarda doktor rahim içerisini göremediği için kürtaj sonrası şikâyetler geçmeyebilir. Hastanın tekrarlayan kürtajlara alınması gerekebilir. Bu nedenle ameliyatta öncelikle rahim içerisine kamera ile bakıp (histeroskopi yapıp), kanamaya neden olan problem direkt olarak göz ile görülebilir ve tedavi edilebilir. Doku tanısı için kürtaj yapılabilir. Bu şekilde histeroskopi+kürtaj olan hastaların tekrar kürtaja ihtiyaç duymaları sadece körlemesine kürtaj yapılanlara göre anlamlı şeklide daha azdır.

Histeroskopi öncesi yapılması gerekenler:

Histeroskopi işlemine bağlı özellikle yapılması gereken bir işlem yoktur. İşlem öncesi 8 saatlik dilimde hiçbir şey yiyip içilmemelidir (Sigara da içilmemelidir. Kanı sulandırıcı ilaçlar (aspirin, Clexan vb.) gibi ilaçlar kesinlikle alınmamalıdır. 1 hafta içerisinde bu ilaçlardan alınmış ise doktora mutlaka bilgi verilmelidir. Ameliyat öncesi endişeye bağlı uykusuzluk problemi için doktorunuzdan sakinleştirici ilaçlar alabilirsiniz. Örneğin işlem öncesi akşam 5 mg Diazem tablet geceyi iyi geçirmenizi sağlar. 

Hastaneye gelirken rahat bir şeyler giyiniz. Makyaj yapılmamalıdır. Ruj veya oje varsa çıkarılmalıdır.  Yüzük, küpe gibi takılar getirilmemelidir. Rutin kullandığınız ilaçlar var ise birlikte getirilmelidir. İşlemden bir gün önce duş veya banyo yapmak faydalıdır.

Hastaneye geldiğinizde veya öncesinde doktorunuz size hasta onam formunu okutup imzalamanızı isteyecektir. Histeroskopi onam formu için tıkayınız.

Histeroskopi işlemi öncesi ameliyathaneye ayaktan başvuruyor iseniz genellikle günlük cerrahi kısmından giriş yaparsınız. Burada üstünüze ameliyat kıyafeti giydirilir ve bir sedye yardımı ile cerrahi odasına alınırsınız. Burada genellikle kolunuzdan veya elinizin üzerinden anestezi teknisyeni tarafından bir damar içi katater takılır. Time-out denilen güvenli cerrahi prensipleri dâhilinde sizin adınız, doktorunuzun adı ve yapılacak olan cerrahi işlem yüksek ses ile söylenir. Daha sonra anestezi uzmanı tarafından sizi uyutacak ve gevşetecek ilaçlar verilir. Cerrahi sırasında hiçbir şekilde ağrı hissetmezsiniz. Derin bir uyuma gerçekleşir.

Histeroskopi sonrası yapılması gerekenler:

Histeroskopi işlemi sonrası yaklaşık 3-4 saat ayılma odasında kalınır. Sonrası genellikle eve gidilebilir. Doktorunuz herhangi bir antibiyotik önermedi ise genellikle ameliyat sonrası antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Bazı ağrı kesiciler alınabilir (Parasetemol içeren ilaçlar günde 3 kez alınabilir).

İlk 12 saat sıvı gıdalar alınmalıdır (Meyve suları, ayran vb.). Bulantı kusma olmaz ise katı gıdalara geçilir. Bulantı kusma olması veya karında şişlik olması durumunda doktorunuza haber vermelisiniz. Ameliyat sonrası 48 saat sonra banyo yapılabilir.

Histeroskopi sırasında meydana gelebilecek olumsuzluklar

Histeroskopi mutlaka bu konuda özel eğitim almış, tecrübeli, deneyimli ellerde yapılmalıdır. Anestezi aldığınız için anesteziye bağlı olumsuzluklar nadir olsa da olabilir. Rahim delinebilir. Aşırı kanama ve enfeksiyon görülebilir. Sıvı girdi-çıktısı problemi olur ise nefes almada güçlük gibi durumlar oluşabilir.

Önemli uyarı:

Titreme, ateş (koltuk altından 38.3 derece ve üstü), karında aşırı şişlik, gaz çıkaramama, idrar yapamama, gaita yapamama, bulantı kusma, karında aşırı geçmeyen ağrı, pis kokulu vajinal akıntı vb. gibi durumlarda doktorunuza haber vermelisiniz.