Endoskopik cerrahinin (Kapalı ameliyat) avantajları nelerdir?

Endoskopik cerrahinin (kapalı ameliyat) avantajları nelerdir? 

 

 

 



Kapalı ameliyat nedir?

Kapalı ameliyat olarak da bilenen endoskopik cerrahi göbek deliğinden 10 mm çaplı bir kamera ile girilerek yapılan ameliyata verilen isimdir. Bu yöntem ile hastanın karnına uzun ve geniş bir kesi yapılmadığı için klasik açık ameliyata göre birçok avantajı vardır.  

Kozmetik olarak çok daha iyi!

Açık ameliyatlarda karna yapılan geniş kesi genellikle kozmetik açıdan kötü görünmektedir. Genç hastalarda hastanın özgüvenini de olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Kapalı ameliyatta ise kesi genişliği hemen hemen yok gibi olduğu için kozmetik açıdan açık ameliyata göre çok çok daha az kozmetik hasar vermektedir.

Ameliyat sonrası ağrı daha az!

Kapalı ameliyatlarda karna yapılan kesinin ve doku zedelemesinin daha az olması, dikiş atma ihtiyacının olmaması nedeni ile ameliyat sonrası ağrı açık ameliyata göre çok çok daha azdır.

Ameliyat sonrası enfeksiyon oranları daha az!

Karın içi organlarının açık hava ile temasının olmaması, kesinin çok çok daha küçük olması nedeni ile ameliyat sonrası enfeksiyon oranları kapalı ameliyatlarda çok daha az görülmektedir.

Ameliyat sonrası eve dönüş daha kısa

Kapalı ameliyatlarda yapılan cerrahinin zorluğuna bağlı olmakla birlikte genellikle aynı gün içerisinde hastanın evine dönmesi mümkün olmaktadır. Açık ameliyatlarda ise eve dönüş en az 2-3 gün içerisindedir.

Ameliyat sonrası günlük işlere dönüş çok daha hızlı!

Açık ameliyatlarda ameliyat sonrası günlük işleri yapabilmeye dönüş çok kısa sürede olmaktadır. Yapılan ameliyatın zorluğuna göre değişmekle birlikte kapalı ameliyat sonrası günlük işe dönüş genellikle 3-5 gün içerisinde olmaktadır. Açık ameliyatlarda ise bu süre en az 30-45 gün sürmektedir.

Ameliyat sonrası oluşan karın içi yapışıklıklar daha az!

Kapalı ameliyatlarda karın içerisindeki dokulara el ile dokunulmaması, karın içi organların (tüplerin, rahmin, yumurtalıkların) açık havaya maruz kalmaması, kanama kontrolünün daha iyi yapılması nedeni ile kapalı ameliyat sonrası karın içerisinde oluşabilecek yapışıklıklar açık ameliyata göre daha azdır. Ameliyat sonrası yapışıklıklar en sık tüplerin ve yumurtalıkların etrafında olmaktadır. Bu yapışıklıklar tüplerin ve yumurtalıkların bütünlüğünü bozduğu için gebelik oluşumuna engel teşkil edebilir. Bu nedenle özellikle genç ve çocuğu olmayan kadınlarda kapalı ameliyatın çocuk sahibi olma avantajı bakımından üstünlüğü açık ameliyata göre çok fazladır.

Daha kolay ve güvenli ameliyat!

Karın boşluğu karbondioksit gazı ile şişirildiği için bu gaz basıncı sayesinde doku diseksiyonu daha iyi sağlanmaktadır.

Kamera ve aletler her yöne 360 derece çevrilebildiği için açık ameliyatlarda görülemeyecek ve ulaşılamayacak bölgeler kolaylıkla görülebilmekte ve orada cerrahi işlem yapılabilmektedir. Kolay ve güvenli ameliyat olabilmesi için cerrahın yeterli deneyimi olması şarttır. Cerrah yeterli deneyime sahip değil ise kapalı cerrahi açık cerrahiye göre çok daha zor ve güvensiz olacaktır. Hasta için istenmeyen durumların gelişme riski artacaktır.

Kanama daha az, kan verme ihtiyacı daha az!

Kapalı ameliyatlarda kamera ile bakıldığı için kameranın 3 kat büyümesi vardır. Bu büyütme sayesinde kanamalar daha iyi görülmekte ve kanama kontrolü daha iyi sağlanmaktadır. Bu nedenle kan verme ihtiyacı daha azdır.

Kanser ameliyatlarındaki avantajları:

Deneyimli cerrahların yaptıkları kanser ameliyatlarında çıkarılan lenf bezi sayıları kapalı ameliyatlarda daha fazla olmaktadır. Hasta hızlı bir şekilde iyileştiği için ameliyat sonrası kemoterapi ve radyoterapi daha kısa süre içerisinde verilebilmektedir.

Önemli uyarı

Hasta açısından bakıldığında kapalı ameliyatın açık ameliyata göre sayısız avantajı vardır. Fakat kapalı ameliyat cerrah açısından açık ameliyata göre çok daha zor olan ve deneyim gerektiren bir yöntemdir. Maalesef deneyimsiz ellerde kapalı ameliyatlarda istenmeyen problemler çıkma olasılığı daha yüksektir (Bağırsak delinmesi ile dışkının yaklaşık 2 ay karın dışına verilme zorunluluğu, büyük damar zedelenmesi sonucu ölüm vb.). Bu nedenle kapalı ameliyatlar (laparoskopi, histeroskopi) mutlaka bu konuda özel eğitim almış, deneyimi olan kadın doğum uzmanları tarafından yapılmalıdır. Kapalı ameliyat öncesi doktorunuzun bu özel eğitimi alıp almadığını, yeterli deneyimini olup olmadığını mutlaka araştırınız.

 

Kapalı ameliyatlar ile ilgili daha fazla bilimsel bilgi istiyor iseniz lütfen tıklayınız (Doç. Dr. İbrahim Esinler ve Dr. İlker Selçuk tarafından yazılmıştır)